10 January 2015

Rugaciunea Clovnului


Je ne suis pas Charlie!

            Je ne suis pas Charlie!

            Eu nu sunt Charlie! Nu pot sa ma identific cu respectiva publicatie.  Nu imi propun sa apar in nici un fel teroristii. Crima e crima si nu este justificata in nici un fel. Nici nu o sa condamn in vreun fel scriitorii de la Charlie Hebdo.
            Dar. In opinia mea nu a fost un atac la libertatea de exprimare. Pentru ca nu consider ca cei de la Charlie Hebdo reprezinta libertatea de exprimare. Poate doar libertatea de exprimare la un nivel extremist. Asemeni celor doi teroristi care nu reprezinta comunitatea sau religia islamica.
            Da. Libertatea de exprimare e sfanta! La fel e si Dumnezeu pentru mine. Si totusi tu lovesti in acea parte din mine fara nici un fel de consideratie. Am vazut o caricatura Charlie Hebdo cu Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Nu voi descrie caricatura. Poate fi gasita foarte usor. Daca as fi intalnit acea caricatura intr-un ziar romanesc sau oriunde altundeva nu as mai cumpara ziarul respectiv, nu as mai accesa acel continut. Pot exista doua rezultate: eu nu ma mai simt atacat, iar ziarul poate fi afectat in urmar unor scaderi ale vanzarilor.
            La momentul de fata nu sunt cunoscute toate detaliile, dar se presupune ca atacul ar fi cauzate de caricaturile reprezentandu-l pe Mohamed. Poate ca asa e. Dar in opinia mea Charlie Hebdo a oferit doar pretextul unui atac. Pentru teroristi orice tinta ar fi fost la fel de buna, dar publicatia Charlie Hebdo indeplinit mai usor rolul acesta.
            Nu consider ca asemenea tip de publicatii ar trebui interzis. Da, asta ar fi un atac la libertatatea de exprimare. Dar in momentul in care alegi sa te exprimi in acest mod, trebuie sa iti asumi si faptul ca e posibil sa devii o tinta. Iar acest risc nu planeaza doar asupra autorului, ci si a acelor din jurul lui. Riscul acesta nu ar trebui sa existe intr-o societate normala dar exista indivizi predispusi la acest gen de violente. Iar cu acestia nu poti rezona. Si atunci ce faci? Te abtii de frica lor? Poate. Sau poate iti impui o anumita moderatie.
            Si totusi e o limitare a dreptului la libera exprimare. Dar poate cineva sa isi asume moartea acestor oameni pentru faptul ca nu s-a putut abtine de la un articol mai incisiv? Merita? Poate esti dispus sa risti viata ta, dar ai dreptul sa risti viata unor alte persoane? Nu ai acest drept. Nici teroristii nu au acest drept. Nimeni nu are.
            Eu nu sunt Charlie. Pentru mine Charlie nu reprezinta libertatea de exprimare. Ei sunt pur si simple victimele unui atac terorist, iar pentru acest lucru pot transmite condoleante. Pentru acest lucru imi pare rau.
            P.S.
            Am vazut un articol in care Calin Nicolescu afirma in final: „Je suis Mircea Badea! daca trebuie”. De acord in sensul in care aparam libertatea de exprimare. Dar prin actiunile lor Antena3, B1 si restul posturilor de acest gen tin Romania pe loc, o dezbina promovand ura. Antena3 nu e un canal satiristic, e un canal de stiri undeva in top 5 al audientei.